Főtt burgonyahéj

A burgonya feldolgozása során szalmaburgonyát, burgonyapürét, keményítőt és más termékeket gyártanak. Eközben értékes  melléktermékek keletkeznek, mint amilyen pl. a gőzölt burgonya héja. A burgonyát leszállítása után megmossák, majd gőzölik. A gőzölés során a burgonya héja leválik a burgonyáról, amit kefe segítségével könnyen el lehet távolítani a burgonyáról a héj alatt levő keményítő egy részével együtt. A gőzölés során  a keményítő feloldódik. Az eljárás végén a gőzölt burgonyából nyert burgonyahéjat nagyon finomra darálják (pépesítik) és folyékony burgonyahéjjá homogenizálják. Ezt a terméket forgalmazza a Beuker cég, „főtt burgonyahéj” márkanév alatt. A keményítő tartalom a burgonya minőségétől és a gyártási eljárástól függ. 

Jellegzetesség

A gőzölt burgonyából nyert burgonyahéjat részletesen tanulmányozta az ID TNO Tierfutter  Lelystadteban. A sertések etetése során végzett tanulmányok eredményei azt mutatták, hogy a gőzölt burgonyahéjból származó keményítők könnyen emészthetőek. Ez azt jelenti, hogy a burgonyahéjban levő keményítő könnyen oldódik. Vizsgálat tárgyát képezte a gőzölt burgonyából származó burgonyahéj fermentációs folyamata is. A termék gyorsan fermentálódik, mégpedig természetes úton. A tejsav a fermentáció mellékterméke, amely gyorsan csökkenti a termék pH értékét. A pH alacsony értéke a sertések gyomrában elősegíti az emésztést és antimikrobiális hatása van.  A savanyított takarmány a vékonybél elején stimulálja a hasnyálmirigyet ezzel  segíti az emésztő enzimek kiürítését. Ennek pozitív hatása van a pép teljes mennyiségének megemésztésére  (beleértve a kiegészítő takarmányokat is). A gőzölt burgonyából származó burgonyahéj több pépes takarmányadag alap összetevője.  A Főtt Burgonyahéj a keményítő fontos forrása, ezen kívül neki köszönhetően homogén állagú a pép és a keverék. 

Javasolt adagok

A gőzölt burgonyából származó burgonyahéj szárazanyag tartalma szerint a következő mennyiségekben adagolható a takarmányokba:

Választott malacok

(25 kg-ig)

Süldők

(25-től 45 kg-ig)

Hizók

(45-től 115 kg-ig)

Kocák

max. 5 %

max. 7,5 %

max. 15 %

max. 20 %

  • A fentebb feltüntetett adatok a takarmányba kevert, főtt burgonyahéjt százalékokban tüntetik fel, az egyes üzemekben a többi takarmány minőségétől és összetevőitől függően változhat.

Tárolás

A főtt burgonyahéjat természetes fermentációnak vetjük alá, így a pH érték 4,0 alá csökken. Ezért a kialakult szerves savak kedvezőek a raktározott termék stabilitása szempontjából, amely így 12 hónapig eltartható. A terméket vízálló és savaknak ellenálló silóban, vagy betonbunkerban kell elhelyezni. Keverőre nincs szükség. A sertések helyes etetése és állategészségügyi szempontból a pépes takarmánnyal érintkező rendszert-hogy megelőzzük az utólagos erjedést-, keverőket és csöveket, rendszeresen kell tisztítani. A keményítő leválásával a burgonya héjtalanítása során növekszik a termék viszkozitása, ami viszont kihat a pép átszivattyúzhatóságára. A főtt burgonyahéj viszkozitását csökkenteni lehet enzimek hozzáadásával, így javul az átszivattyúzás minősége.

Szárazanyag tartalom

A főtt burgonyahéj raktározása során fermentációra kerül sor. A jelenlevő szacharidok tejsavvá és ecetsavvá alakulnak át. Ezek az illó zsírsavak növelik a pép tápértékét. A szárazanyag tartalom elemzése során ezek az összetevők elpárolognak. A vizsgálat ismétlése során a gőzölt burgonyahéj szárazanyag tartalma csökkenő értéket mutatott ki. Ezért javasoljuk a táblázatban feltüntetett szárazanyag tartalom alkalmazását.

Főtt burgonyahéj.pdf - letöltés

  • csökkenti a takarmányozás önköltségét
  • idényszerűen szállítjuk szeptembertől decemberig
  • koncentrált energia- és keményítő forrásként szolgál
  • szabályozza a gyomor helyes működését
  • könnyen raktározható és etethető
  • a sertéseknek készített moslék a belekevert főtt burgonyahéjjal együtt, megakadályozza az egyes összetevők szedimentációját – nagyon homogén állagú lesz

PDF letöltés

Oldal nyomtatása

Válasszon régiót:   

Ez a weboldal sütiket használ, hogy javítsuk  weboldalunkat az Ön tapasztalatai által. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Részletesebb információt Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál.