DDGS

Az életkörnyezet minőségének és az egyes államok energetikai önellátásának javítása céljából, valamint Földünk korlátozott ásványi energiaforrásai miatt a mindennapi gyakorlatban egyre nagyobb mértékben kerülnek felhasználásra a megújuló energiaforrások. A hatékony megoldások közé tartozik a bioetanol – közlekedési eszközök üzemanyag adalékának kukoricaszemekből történő előállítása is. Ezáltal új lehetőségek nyílnak meg a mezőgazdasági gazdálkodók előtt is, akik kihasználhatják termelési kapacitásukat a növénytermeszlésben, másrészt pedig bővül az elérhető, koncentrált tápanyagtartalmú takarmányok palettája az állattenyésztés területén.

A DDGS a szemek alkohollá történő erjesztése során keletkező értékes fehérje- és energiatakarmány. A DDGS megnevezés a termék angol megnevezéséből ered - Distillers Dried Grains with Solubles, ami magyarra fordítva oldott anyagot tartalmazó szárított kukoricatörkölyt jelent. A kukorica feldolgozása során keletkező melléktermékek ellenőrzött vegyítésével állítják elő úgy, hogy optimális és meghatározható összetételű legyen. Az egyszerű kezelés és tárolás a DDGS szárításával és granulálásával van biztosítva.

Jellegzetesség

A kukoricaszem – DDGS alapanyag kb. 2/3-át keményítő alkotja, amely fermentációval etanolra és szén-dioxidra alakul át. Az alapanyag szárazanyagának egy harmadát a DDGS takarmány alkotja. Ennek következtében a tápanyagok tartalma a DDGS szárazanyagában háromszor magasabb, mint a kukoricában. Amíg például az alkoholgyártáshoz használt kukorica 4 % olajat tartalmaz, addig a DDGS megközelítőleg 12 % olajat fog tartalmazni. A DDGS szinte nem tartalmaz keményítőt, de ennek ellenére kiváló energia-, fehérje-, rost- és foszforforrás.

A DDGS a by pass fehérje kiváló forrása. Hő hatására a gyártási folyamat során megváltozik a nitrogéntartalmú anyagok emészthetősége, ezért a DDGS arányosan magasabb by pass fehérjét fog tartalmazni (52 %) az eredeti kukoricaszemeknél (29 %). A DDGS nagy mennyiségű fehérjét tartalmaz, továbbá jellemző rá az aminosavak magas koncentrációja. Az aminosavak közül a legjelentősebb az magas metionin tartalom.

A kutatások többsége a DDGS-re a jelenleg a legelterjedtebb fehérje kiegészítőt – az extrahált szójadarát helyettesítő alternatív fehérjeként irányul. Azonban a kukorica melléktermékei fehérjetartalmukon kívül az emészthető semleges detergens rost (NDF) és zsír (12 %) magas tartalmának köszönhetően kitűnő energiaforrásokként is szolgálnak. A DDGS 40-45 % NDF-t tartalmaz, amely magasan emészthető és ezért felválthatja az étkezési keményítő más fajtáját. Az emelt rosttartalom következtében csökkenti a bendőacidózis kockázatát. A térfogattakarmány NDF hosszú részecskéi elengedhetetlenek az egészséges emésztés serkentéséhez a bendőben.

A DDGS nem csupán további energia- és aminosav forrás, hanem kitűnő emészthető foszforforrás is. Ezért ha a takarmányadagot DDGS-szel egészítjük ki, csökkenthetjük az általában használt dikalcium-foszfát (DCP) vagy MCP mennyiségét.

Szarvasmarhafélék ajánlott adagjai

Hizlalás

(25 –30 % szárazanyag)

max 40 %

élősúly (kg)

150

250

350

450

550

DDGS    (kg)

1- 1,5

2-3

3-4

4-5

5-6

 

 

Tejelő tehenek

Üszők

Szárazonállás időszaka

Fejőstehén

Alacsony termel.

Magas term.

           DDGS     (kg)

2

1

1,5

2,5

 

Sertések ajánlott adagjai

Sertések

Kismalacok + süldő (7 – 25 kg)

Hizlalás

(25 – 90 kg)

Hizlalás

(90 – 115 kg)

Vemhes koca

Szoptató koca

 DDGS %

  25% - ig

  30% - ig

  20% - ig

  50% - ig

  30% - ig

 

Baromfi ajánlott adagjai

Baromfi

brojler

tojó

pulyka

 DDGS %

10

15

10

 

Tárolás

A DDGS tárolása és kezelése a gabonafélékhez vagy szójaliszthez hasonlóan egyszerű. Az ilyen formájú termékkel való etetés minimalizálja a tárolási és kezelési költségeket.

DDGS.pdf - letöltés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy javítsuk  weboldalunkat az Ön tapasztalatai által. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Részletesebb információt Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál.