Burgonyapép

A burgonyából sok-sok, emberi tápláléknak alkalmas termék készül. Feldolgozása során különféle termékek keletkeznek, amelyek etetésre alkalmasak.  Keményítő gyártása során keményítőkben különösen gazdag burgonyát dolgoznak fel. A burgonyát mosás után ledarálják, így három különböző termék keletkezik: keményítő, fehérjék és a zúzalék. A zúzalék még tartalmazza a keményítő egy részét és egy kevés fehérjét is. A zúzalékot mindaddig sajtolják, amíg el nem érik a 11-12 %-os szárazanyag tartalmat. Ez a burgonyapép kitűnő takarmányként szolgál a szarvasmarhák számára.

Jellegzetesség

A szarvasmarha állomány etetésére nagyon alkalmas a burgonyapép magas energiatartalma miatt. Az összes összetevő kitűnően emészthető és jó stabilitásuknak köszönhetően az energia nagyon kiegyensúlyozottan szabadul fel. Kiegyensúlyozott fermentációt eredményez a bendőben, miközben az összes összetevő maximálisan felhasználásra kerül. Ezzel meg lehet akadályozni a bendő elsavasodását. A burgonyapép problémamentesen etethető nagyobb mennyiségben. A nagy tejhozamú fejősteheneknél nagyon kedvező hatása van a burgonyapépnek a tejzsír és tejfehérje arányára. A burgonyapépben levő rezisztens keményítőnek köszönhetően a fehérjék mikrobiális produkciója magasabb, melynek következtében növekszik a tej fehérje tartalma. Több tanulmány is alátámasztja, hogy a fehérje tartalom 0,10 %-al növelhető. Az utólagos energia (burgonyakeményítő) bebiztosítja a nagy tejhozamú fejőstehenek jobb kondícióját. A silózott kukoricából készült takarmányadagba kevert burgonyapép pozitívan járulhat hozzá az egész takarmányadag belső, köztes megemésztéséhez, melynek következtében jó szinergikus (egymást támogató) effektus jön létre.

Javasolt adagok

A burgonyapép ajánlott adagolási mennyisége (kg):

Élősúly (kg)

150

250

350

450

550

Hízómarhák részére

1 kg

1,5 kg

2 kg

2,5 kg

3 kg

 

 

 

 

 

Fejőstehenek részére

Növendék állatok

Szárazon állók

Kis tejhozamúak

Nagy tejhozamúak

 

8 kg

8 kg

12 kg

15 kg

                   
  • A fentebb feltüntetett adatok egy szarvasmarha maximálisan ajánlott napi adagja. A takarmányba kevert burgonyapépet kilógrammban tüntetik fel, minden üzemben a többi takarmány minőségétől és összetevőitől függően változhat.

 

 

Tárolás

A friss burgonyapépet optimálisan silózással lehet raktározni, amely módszert abban az esetben kell előnyben részesíteni, ha a burgonyapépet hosszabb ideig kell raktározni, vagy túlságosan magas a környezet hőmérséklete (a kampány elején – szeptemberben, októberben). A silózott burgonyapép felső rétegét el kell simítani, azután pedig légmentesen kell letakarni. A termék eltarthatósága néhány hónap olyan feltétel mellett, hogy jól, higiénikusan és légmentesen került sor a lesilózására. A burgonyapépet tejsav segítségével tartósítjuk, amely bebiztosítja a pH érték természetes csökkenését. Amennyiben a burgonyapép rövid időn belül etetésre kerül, nincs szükség különleges óvintézkedésekre. A szarvasmarhák higiénikus etetése miatt szükséges rendszeresen tisztítani a takarmányt szállító gépkocsikat, keverőket, stb.

Burgonyapép.pdf - letöltés

 

Ez a weboldal sütiket használ, hogy javítsuk  weboldalunkat az Ön tapasztalatai által. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Részletesebb információt Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál.